Anayasa Mahkemesi, Tekirdağ ve Silivri’de tutuklu bulunan H.Ö.’nün haberleşme hürriyetine dair başvurusunu, oybirliğiyle aldığı kararla “kabul edilemez” buldu.
H.Ö., 15 Temmuz 2016’daki darbe teşebbüsü sonrasında, 17 Temmuz’da “örgüt üyeliği” suçlamasıyla tutuklandı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının 12 Ağustos 2016 tarihli talimat yazısıyla “FETÖ/PDY” soruşturmaları kapsamında tutuklu bulunan şüphelilerin, OHAL süresince yazılı haberleşme araçlarını kullanmaları yasaklandı. H.Ö. “kapsamı ve sınırları belirli olmayan, bireyselleştirilmeden verilen tedbir kararının hukuka aykırı olduğunu ve bu karar nedeniyle haberleşme hürriyetinin engellendiğini” belirterek Silivri 2. İnfaz Hakimliğine itirazda bulundu. İtiraz reddedildi. Hakimliğin 30 Mayıs 2017 tarihli ret gerekçesinde, yasağın denetlenmesinin kendi görev alanlarında olmadığı belirtildi. Dosya AYM’ye taşındı.
H.Ö., İstanbul 29. Ağır Ceza Mahkemesinin 10 Kasım 2017 tarihli ara kararıyla tahliye edildi. Şüphelilerin yazılı haberleşme araçlarını kullanmalarının yasaklanmasına ilişkin Başsavcılık kararı da 27 Şubat 2018’de kaldırıldı. Bu arada AYM, başvuru yollarının tüketilmediği ve sözkonusu yasaklama kararının da kaldırıldığı gerekçeleriyle başvurunun kabul edilemez olduğuna hükmetti.
07.01.2019
bianet.org